FAQ
-
Co si mám s sebou přivézt na kurzy?
Na kurzy si musíte v první řadě přivést následující dokumenty:
- Platný cestovní doklad (cestovní pas musí být platný minimálně 180 dnů po skončení vašeho víza), ve kterém máte vylepené české vízum
- Zdravotní pojištění cizinců (přivezte si s sebou smlouvu o pojištění i kartičku pojištěnce)
- Dokumenty na nostrifikaci
- Smlouvu o studiu a souhlas rodičů (pouze nezletilí studenti)
- Potvrzení o zaplacení – pokud nemáte potvrzení z banky, vezměte si s sebou potvrzení o zaplacení, které jste obdrželi v ruštině/angličtině spolu s dokumenty v obálce s dokumenty na vízum
- 4 fotografie pasového formátu
Další věci jsou pouze doporučené:
- Oblečení – samozřejmě necháváme zcela na vás, jaké oblečení si přivezete, ale radíme děvčatům, aby nechaly doma vysoké podpatky a raději přibalily pohodlnou obuv. Stačí si s sebou přivézt oblečení na podzim a zimu (v zimě je v ČR okolo 0, výjimečně do -10). Letní oblečení si můžete přivézt až po vánočních prázdninách. V Čechách není oblečení drahé, tudíž si můžete mikiny, trička i kalhoty zakoupit přímo v místě vašeho střediska.
- Notebook
- Mobilní telefon (kde si koupit simkartu vám poradí kurátoři či referenti studijního oddělení vašeho střediska)
- Léky – především si nezapomeňte přivézt léky, které pravidelně užíváte. Ostatní volně prodejné léky můžete zakoupit v lékárnách v Čechách.
-
Kde, jak a za kolik prodloužit pojištění?
Pojištění si můžete zakoupit přímo prostřednictvím centrálního studijního oddělení ÚJOP UK.
Ceník pojištění zde.
-
Mohu jet svého syna/svou dceru během kurzů navštívit?
Ano, samozřejmě, můžete. S dotazem na možnost ubytování se ptejte přímo na koleji, kde bydlí váš syn/dcera.
-
Podnebí v ČR
Česká republika je vnitrozemským státem ležící v mírných zeměpisných šířkách severní polokoule. Podnebí ČR lze tudíž označit jako mírné.
V ČR se střídají 4 roční období:
Jaro (březen, duben, květen) – jaro začíná 21. března, tento den je dnem jarní rovnodennosti (= den i noc jsou stejně dlouhé, od tohoto dne se dny prodlužují a noci zkracují). V tomto období dochází k nárůstu teplot. Průměrné teploty jarních měsíců (v nížinách) se pohybují kolem 10-15°C. Rozkvétají květiny a stromy.
Léto (červen, červenec, srpen) – léto začíná 21. června, tento den je dnem letního slunovratu (= nejdelší den a nejkratší noc, od tohoto dne se noci prodlužují a dny zkracují). Obvyklé denní teploty se pohybují kolem 20-25 °C (nejvyšší denní teploty se mohou vyšplhat přes 30 °C). Letní měsíce však bývají často deštivé. V červenci a srpnu mají žáci základních a středních škol prázdniny.
Podzim (září, říjen, listopad) – podzim začíná 23. září, tento den je dnem podzimní rovnodennosti (= den i noc jsou stejně dlouhé, dny se opět zkracují a noci prodlužují). Začátek podzimu bývá ještě poměrně teplý (kolem 18 °C) a vyskytuje se méně srážek, teplé září označujeme jako „babí léto". V říjnu poklesnou průměrné teploty na 10-15°C a listí na stromech se začíná pestře zbarvovat a následně opadávat. Na podzim bývá v ČR deštivo a větrno.
Zima (prosinec, leden, únor) – zima začíná 21. prosince, tento den je dnem zimního slunovratu (= nejdelší noc a nejkratší den v roce, od tohoto dne se noci zkracují a dny prodlužují). Mezi nejchladnější měsíce patří leden, kdy průměrná teplota klesá pod 0°C (může být až -10°C). Ve vyšších nadmořských výškách leží zpravidla celou zimu sníh. V nížinách je zima většinou „na blátě", kolem 3-5°C.
Podrobnější a zároveň aktuální informace o podnebí a počasí v ČR můžete nalézt na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.
-
Kriminalita v ČR, aneb je v Česku bezpečno?
Česká republika představuje jednu z nejbezpečnějších zemí na světě. Světový žebříček bezpečnosti si můžete prohlédnout na stránce Global Peace Index.
Vnější bezpečnost státu zajišťuje spolu s NATO Armáda České republiky (AČR), o udržování pořádku uvnitř státu a jeho vnitřní bezpečnost se stará Policie České republiky (PČR) a Městská (a obecní) policie jednotlivých měst a obcí. Vedle nich existuje ještě vojenská policie.
Celostátní tísňová linka policie je 158
-
Jídlo a pití v ČR
O české kuchyni se říká, že je těžká, mastná, ale velmi dobrá. V dnešní době především mladí Češi dávají přednost lehčí stravě, ale o víkendu nebo na nějaký svátek každý Čech rád zhřeší a dá si k jídlu něco typicky českého.
Důležitou součástí tradiční české kuchyně jsou polévky. Nejčastěji Češi připravují vývary (zeleninové, kuřecí, hovězí). Mezi tradiční polévky patří hovězí vývar s játrovými knedlíčky (podává se tradičně na svatbách), dále bramboračka, česnečka, gulášová, dršťková, zelná s klobásou či kulajda.
V ČR je rozšířen sběr hub. Sběr hub je nejen koníčkem mnohých Čechů, ale samotné houby jsou v naší zemi přísadou různých jídel (též se obalují a smaží).
České kuchyni kraluje maso. Jíme především vepřové, hovězí, drůbež, ale také sladkovodní ryby či zvěřinu. K masům se připravují různé omáčky, např.: koprová, houbová, rajská, svíčková, papriková.
Tradiční přílohou jsou knedlíky (houskové či bramborové) či brambory. Mnoho lidí však v dnešní době dává přednost různým druhům těstovin a rýži.
Mezi tradiční česká jídla patří vepřový řízek s bramborem (na Vánoce s bramborovým salátem), vepřo, knedlo, zelo, svíčková s knedlíkem, rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, guláš, smažený kapr (především na Vánoce), pražská šunka, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, pečená kachna s knedlíkem a se zelím, bramborák, hrachová kaše (nebo čočka) s uzeným masem, králík s knedlíkem.
Naši studenti si velmi rádi objednávají k jídlu tzv. „smažák" – sýr obalený v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a osmažený na pánvi.
Ze sladkých jídel připravujeme v Čechách především kynuté ovocné knedlíky, buchty (nejčastěji tvarohové, makové či povidlové), škubánky či bramborové šišky s mákem, žemlovku nebo dukátové buchtičky s krémem.
Dezerty – bábovka, koláče (tvarohové, makové, povidlové)
K tradičním českým alkoholickým nápojům patří na prvním místě pivo, dále víno (vinná réva se pěstuje především na Moravě) a slivovice (nápoj, který pochází též z Moravy).
K pivu konzumují Češi většinou buřty s cibulí (utopence), tlačenku, olomoucké tvarůžky, nakládaný hermelín.